Kullervo (2013-2014)

Kullervo

Kuva: Aki Loponen / Loma Graphics Oy.

Äiti on yhtä leveä kuin pitkä. 

Isä omistaa kymmenen metrin sohvan. 

Ainikki löytää joka päivä jotain uutta kivaa puberteettisesta kehostaan. 

Perheessä siis kaikki allright.

Mutta jotain uupuu, vaikka kaikkea on. Täydellisestä perheestä uupuu poika. Poika, joka kauan sitten salaperäisesti katosi. Poika, jota kukaan ei enää palaavaksi odottanut. Ja arki harmaantuneessa paratiisissa jatkuu niin kuin arjen kuuluukin, kunnes tapahtuu se minkä ei pitänyt olla mahdollista. Sisään astuu outo nuori mies, joka sanoo olevansa Kullervo, tuo kadonnut lapsi. Mies otetaan kyynelsilmin vastaan ja perhe on jälleen koossa. Mutta jotain outoa miehen katseesta loistaa.

Jotain mikä saa perheen tolaltaan.

Kullervo on Lauri Maijalan kirjoittama ja ohjaama Aleksis Kiven teokseen  pohjautuva uusi näytelmä, joka hyppää pää edellä suomalaisen keskiluokan pahimpaan painajaiseen. Se on ilkikurinen satiiri kapitalismista, perheestä ja kansakunnasta, joka on kasvattanut lapsen. Lapsen, jota hallitsee myyttisen Kullervon henki: katkeruus, viha, himo ja häikäilemätön oman edun tavoittelu.

Lapsen, jota kukaan ei voi enää hallita.

 

Ohjaaja – näytelmäkirjailija Lauri Maijala on KOM-teatterin taiteellinen johtaja ja yksi sukupolvensa seuratuimpia teatterintekijöitä. Maijala on ohjannut mm. Helsingin Juhlaviikoille, Oulun ja Lappeenrannan kaupunginteattereihin, turkulaiseen Linnateatteriin sekä Teatteri Vanhaan Jukoon ylistettyjä esityksiä. Hänen esityksensä ovat vierailleet laajasti niin kotimaisilla- kuin kansainvälisilläkin festivaaleilla. Maijalan seuraava ohjaustyö Vallankumous saa ensi-iltansa KOM-teatterissa 8.10.2014.

 

Alkuperäiskäsikirjoitus: Aleksis Kivi

Ohjaus ja sovitus: Lauri Maijala

Lavastus: Perttu Sinervo

Rooleissa: Erni Kask, Tanjalotta Räikkä, Sakari Tuominen ja Maruska Verona

Tuotanto: Teatteri Vanha Juko, Teatteri Telakka ja Rakvere Teater

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Syksyn 2014 esitykset:

ke 3.9. klo  20.15 – KULLERVO / Lain§uojattomat -festivaali, Pori
to 4.9. klo 17.00 – KULLERVO / Lain§uojattomat -festivaali, Pori
ti 30.9. klo 19.00 – KULLERVO / Rakvere Teater, Rakvere (Viro)
ke 1.10. klo 19.00- KULLERVO / Rakvere Teater, Rakvere (Viro)
to 2.10. klo 19.00 – KULLERVO / Rakvere Teater, Rakvere (Viro)
pe 3.10. klo 19.00 – KULLERVO / Endla Teater, Pärnu (Viro)
la 4.10. klo 16.00 – KULLERVO / Kanuti Gildi Saal, Tallinna (Viro)
ma 24.11. klo 19.00 – KULLERVO / Espoon kaupunginteatteri
ti 25.11. klo 19.00 – KULLERVO / Espoon kaupunginteatteri

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

KOLMEN TEATTERIN YHTEISTYÖ 2013 – 2014: KULLERVO, PETROSKOI ja KÖÖK / KEITTIÖ

 

Teatteri Vanha Juko, tamperelainen Teatteri Telakka ja virolainen Rakvere Teater toteuttavat laajamittaisen yhteistyöhankkeen vuosina 2013 – 2014. Hankkeessa valmistetaan ja tuotetaan yhdessä kolme produktiota, kolmen eri teatterin näyttelijöillä, kolmeen eri teatteriin. Ensi-illat nähtiin kesän ja syksyn 2013 aikana.

Esitykset ovat kantaesityksiä ja muodostavat temaattisen trilogian. Kukin niistä tuo näkökulman rajalla elämiseen sekä ihmisen suhteesta elinympäristöönsä.

Yhteistyö sai vuoden 2013 näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki totesi palkintoperusteluissaan tekijöiden lentävän ”samalla matolla, mutta taiteelliset ilmaisutavat ovat hyvin eri- ja omanlaisiaan. Triologiaa kantaa yhteinen perusta. Millaista on elää rajalla, jossa oma identiteetti murtuu ja murretaan aaltoliikkeenä? Karjalaisuus, suomalaisuus, venäläisyys -kolmikanta kipinöi.”

 

Hankkeen omat nettisivut osoitteessa www.kolmeteatteria.wordpress.com .