Ampuuhan ne hevosiakin (2011)

Ohjaus:Raija-Sinikka Rantala
Käsikirjoitus: Raija-Sinikka Rantala Horace McCoyn romaanin pohjalta
Koreografia: Marjo Kuusela
Yhteistyössä LAMK:n Musiikin laitoksen ja Lahden Kansanopiston kanssa

”Ampuuhan ne hevosiakin on yleisöön menevää yhteiskunnallista teatteria, uhkeaa ja sykkivää.” […] ”Katsojalle tämä lihan mielikuvituksellinen koreografiointi tuottaa mielihyvää.”

Sukupolvinäytelmä julkisuudesta ihmisarvon mittarina.

Tosi-TV, tositanssi, tosikilpailu, tosirakkaus, tosihäät, tosikuolema. Juko tekee massiivisen musiikkinäytelmän TosiSuomesta, jonka todellisuudessa ihmisarvon määrittää menestyminen ja julkisuus.
Ampuuhan ne hevosiakin -esityksessä joukko ihmisiä havittelee maratontanssikilpailun voittoa. Kuka julkisuudenkipeydestä, kuka saadakseen potkua uralleen, kuka pakona arjen ankeudesta, kuka aivan arkisesti saadakseen rahaa ja selvitäkseen työttömyydestä. Glamourin rapistessa kilpatanssinäyttämöstä tulee nöyryytyksen ja kuoleman estradi. Kun leipää ei ole, tarjoillaan kansalle sirkushuveja senkin edestä nuorten ihmiskehojen kautta. Heistä tulee tasalaatuista jauhelihaa julkisuuden lihamyllyssä, mutta sitä ennen heistä revitään irti hienoja laulusuorituksia, loistavia estradinumeroita, tanssin juhlaa ja arkea sekä hittimusiikkia. Eikä joukkoa nuoria ihmisiä voi saattaa yötä päivää yhteen ilman että läppä lentää, rakkaus syttyy ja intohimot leimahtelevat.

Horace McCoy kirjoitti vuonna 1936 maailmanmaineeseen yltäneen romaanin Ammutaanhan hevosiakin. Teoksesta on tehty monia dramatisointeja ja filmiversio. Ne ovat kaikki joko epookkiin pitäytyviä tai aikansa lapsia. Itse tarina ei silti ole menettänyt piiruakaan ajankohtaisuudestaan. Raija-Sinikka Rantala on kirjoittanut tarinan pohjalta näytelmän, joka kertoo riipaisevasti nykypäivän Suomesta, tästä hetkestä tämän hetken ilmiöineen, onnen hetkineen ja ongelmineen. Koreografina on tanssiteatterin velho, akateemikko Marjo Kuusela.

Esitys toteutetaan yhteistyössä LAMK:n musiikki- ja draamainstituutin sekä Lahden kansanopiston Teatterikoulutuksen kanssa.

Rooleissa: Kirsi Asikainen, Minja Koski, Jouko Puolanto, Hannu Salminen, Sirja Sauros, Nora Schuller, Jussi Sorjanen, Aino Voutilainen, Miikka Tuominen sekä LAMK:n Musiikin laitoksen opiskelijat Sipriina Kauranen, Emma-Sofia Kujala, Mari Raekallio, Mikael Saari, Miiko Toiviainen, Vera Veiskola, Juho Vornanen/Petteri Hautala ja Miikka Wallin, Lahden Kansanopiston teatterilinjan opiskelijat Tatu Jokila ja Hannes Mikkelsson sekä Lahden Nuorisoteatterin näyttelijät Taija Grönholm ja Sami Lovikka.


Kuvat: Aki Loponen, Loma Graphics Oy