Ihmekristitty (2013)

”Salmisen Ihmekristitty on monologihelmi. — Napakymppi pitkästä aikaa! (Juhani Melanen / Uusi Lahti)

Kuvaaja : Aki Loponen, Loma Graphics Oy Ihmekristitty: Teatteri Vanha Juko

 

Kuva: Aki Loponen / Loma Graphics Oy. Kuvassa Hannu Salminen.

Kuvittele olevasi satumaisen rikas. Siis oikeasti. Törkeän rikas. 

Niin rikas, että pysäytät kadulla ihmisen ja pyydät häntä syömään palan paperia. Ohikulkija hämmentyy. Tarjoat 10 euroa. Ohikulkija ärtyy. Laita nolla perään. 100 euroa. Ohikulkija haluaisi vetää sinua turpaan. Olet tyyni ja tosissasi: nostat summan 10 000 euroon. Viaton ohikulkija on nyt jo tikahtumaisillaan raivoonsa mutta lopulta syö tarjoamasi palan paperia. Annat hänelle 10 000 euroa, hymyilet ja sanot: Halusin vain nähdä mikä on hintasi. Äkkirikastunut ohikulkija jää nieleskemään paperinpalaa kymppitonnin rikkaampana, sinä hyppäät autoosi ja kaahaat pois. Olet aiheuttanut satunnaiselle ohikulkijalle ”kuumat paikat”.

Ihmekristitty on tarina Guy Grandista. Rahaa hänellä on enemmän kuin roskaa eikä hän todellakaan säästä sitä. Hannu Salmisen monologiesitys piirtää kuvan miehestä, joka on rikkautensa vuoksi lakien ja kaikenlaisten yhteiskunnallisten normien ulottumattomissa. Guy Grandille kaikki on myytävänä. Read my lips: Aivan kaikki.

Stanley Kubrick pyysi Ihmekristityn luettuaan Terry Southernia kirjoittamaan kanssaan Tohtori Outolempeä. Southern tunnetaan yhtenä 1960 -luvun Yhdysvaltojen terävimpänä satiirikkona ja yhteiskuntakriitikkona. Tohtori Outolemmen lisäksi Southern oli kirjoittamassa mm. Easy Rideria.

”… Hannu Salmisen vilpitön, uskottava, herkän eläytyvä, jäljittelemätön persoona pystyy taiteellaan tähän ihmeeseen: edes vähän avaamaan sisimpäämme. Nyt hän karnevaalisesti räiskyvärytmisellä, hauskalla, hienon satiirisella esityksellään paljastaa piilotajuiset ajatuksemme.” (Tarmo Virtanen / Lahen uutisia

”Ihmekristitty on pakollista kauraa kaiken ikäisille kulttuuri-ihmisille ja muillekin, jotka kaipaavat elämäänsä muutakin kuin keskikaljaa. […] … sataprosenttista rooliin heittäytymistä, tekstin täydellistä sisäistämistä ja tulkintaa, jota näkee vain valitettavan harvoin näyttämöllä kuin näyttämöllä.”(Juhani Melanen / Uusi Lahti)

Ihmekristitty_net2 Ihmekristitty_net4 Ihmekristitty_net5 Ihmekristitty_net6

Ensi-ilta 20.9. 2013. Kevään 2014 esitykset 3.-27.4.

Alkuperäisromaani: Terry Southern

Sovitus: Hannu Salminen ja Jussi Sorjanen

Ohjaus: Jussi Sorjanen

Näyttämöllä: Hannu Salminen

Esityksen kesto 1 h 5 minuuttia, ei väliaikaa.