Likainen sukka (2007)

Merja Repo:

LIKAINEN SUKKA

”Vastanäyttelijä koiranäyttelyssä. Minä burnoutissa.” Ajankohtainen ja koskettava näytelmä työuupumuksesta.

Näytelmä on saanut tekijöidensä omakohtaisiin kokemuksiin perustuvan käsittelyn, joka toisaalta koskettaa kuvatessaan opettajan ja näyttelijän työn synkempää puolta ja toisaalta muistuttaa, että pelin voi myös viheltää poikki.
Näytelmän piti alunperin tulla ensi-iltaan vuoden 2006 alussa nimellä Aukkopaikkoja. Ritva Sorvalin työuupumuksen vuoksi peli jouduttiin kuitenkin todella viheltämään poikki. Näytelmä kirjoitettiin tämän jälkeen isommalta työryhmältä yhdelle näyttelijälle aiheen omakohtaisuuden vuoksi. Monologi tuntui tässä yhteydessä oikealta tavalta toteuttaa näytelmä. Ihan pelkkä monologi ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä paitsi että Sorvali venyy useisiin rooleihin, tekee muusikko Esa Korja loistavaa työtä musiikin kautta puhuvana lääkärinä ja rehtorina.

On näyttelijä, joka näyttelee henkensä edestä uupuneena. Ensi-iltaan on enää viikko ja työkaverit eivät ota vakavasti.
Näyttämöllä hän on lukion äidinkielen opettaja Tuula, joka ei pysty yölläkään lepäämään, vaan miettii seuraavan päivän työruuhkaa ja suree oppilaittensa puolesta, jotka eivät saa enää kunnon opetusta.

Aihe on rankka, mutta sen käsittelytapa ei. Vaikka loppuun palaminen on traaginen tila, on siinä aina, kuten elämässä yleensäkin, toinenkin puoli. Se huvittava ja naurattava puoli, jonka voi nähdä, kun asiaa ja ihmistä tarkkailee vähän etäämmältä.

Kantaesitys Teatteri Vanhassa Jukossa 27.9.2007

Ohjaus ja käsikirjoitus: Merja Repo

Lavastus: Työryhmä

Valot: Mara Turunen

Roolissa: Ritva Sorvali

Muusikko: Esa Korja

Lataa painokelpoiset kuvat TÄÄLTÄ. Kuvaaja on Paula Harmaala.

Esitys on poistunut ohjelmistosta.