Muoviukkeli eli veteraani Johanneksen ilmestys (2011 – 2012)

“Muoviukkeli on parasta teatteria Tampereella” (Aamulehti)

Muoviukkeli on hauska, kaunis, hirvittävä, päätähuimaava, ihana esitys. Se käsittelee keskiluokkaa ja kuolemanpelkoa.

“Nuoren Lauri Maijalan kirjoittama ja ohjaama näytelmä on raikas, anarkistinen ja energiaa tuottava katsomiskokemus, joka on täynnä yllätyksellisiä ja moneen suuntaan avautuvia näkökulmia. Niitä höystää maaliin osuva huumori ja tarkka dialogi. Muoviukkelion runsaudensarvi, jota ei voi täydesti sanoin selittää.” (Matti Wacklin, Aamulehti 9.3.2012)

“Muoviukkeli eli veteraani Johanneksen ilmestys on intensiivinen, voimakkaita tunteita ja ajatuksia herättävä esitys. Se on huikean hienoa teatteria.”(Matti Saarela, Etelä-Saimaa)

“Teatteri Vanhan Jukon Muoviukkeli iskee kuin ohimennen lavalle sen verran kovaa asiaa suomalaisesta sankaruudesta ja siitä, miten veteraaneilla ja sankaruudella voi pyhittää asian kuin asian. Se kokoaa nykypäivän voittajista ja häviäjistä niin järkyttävän hauskan ja kammottavan paraatin, että yleisöllä on nieleskelemistä.” (Maria Säkö, Helsingin Sanomat)

“Kokonaisuutena Muoviukkeli on upealta maistuvaa, äärettömän kekseliään mielikuvitustaiteen inhimillisyydessään ja herkkyydessään hurmaavaa mannaa, jossa liikutaan syvällä yhteiskuntarakenteissa sekä ihmismielessä.” (Tarmo Virtanen, Lahen uutisia)

“[Lauri Maijala] pohtii asioita syvällisesti ja osaa pohdintansa kääriä häkellyttävään teatteripakettiin.” (Tiina Hotti, Uusi Lahti)

“Esitys on täynnä riemastuttavia oivalluksia, räiskyvää ironiaa ja mielikuvituksen leikkiä periaatteella: meidän jälkeemme vedenpaisumus. […] Kokonaisuutena Muoviukkeli on ääreishermonäytelmä, joka pakottaa katsojan maistelemaan kermakakkua, jonka sisällä on kärpässieni.” (Juhani Melanen, Lahden Seudun Sanomat) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   

   

Katso lisää kuvia täältä.

Katso Muoviukkeli -traileri täältä.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Muutaman kymmenen vuoden kuluttua Suomessa asuu kansa, josta ei ole enää oikein mihinkään. Kaikki on laimeampaa, tylsempää, ennalta-arvattavampaa ja hiljaisempaa kuin meidän monivärisenä aikanamme. Kellään ei ole eriäviä mielipiteitä, kukaan ei rakasta ketään, kaikki ovat surkuhupaisia pikku-ukkoja ja pikku-akkoja, joiden jutut eivät kiinnosta oikein ketään. Kuitenkin on eittämättä niin, että kaikki pelkäävät sitä Vanhaa Vihtahousua, Viikatehäiskää, Kalpeinta Kauppamiestä, valkonaamaista miestä mustassa kaavussaan. Ja ehkä siksi tuntevat olonsa kovin ahdistuneiksi.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Lauri Maijala on sukupolvensa seuratuimpia ohjaajia. Hänen teatterikielessään yhdistyvät usein roisi huumori, yhteiskunnallisuus, kokeileva teatterillinen muotokieli, äly ja tunne. Maijala on antanut aiheita ajatteluun mm. sellaisilla ohjauksillaan kuin Mannerheim eli lapsistasi ei mitään, Juoppohullun päiväkirja, Mahagonnyn nousu ja tuho -ooppera, Ei lintu eikä kala, Kunnalliskertomus eli myyrän painajainen, Kenttä jnejne. Hänen sävellyksiään on kuultu Jukon PERKELE! Työväen lauluja Suomesta -konsertissa. Muoviukkeli on Maijalan taiteellinen opinnäytetyö Teatterikorkeakouluun. Maijala siirtyy tulevaisuudessa myös elokuvan puolelle; hän ohjaa valkokankaalle ensi vuonna ensi-iltaan tulevan Juoppohullun päiväkirjan. Jos haluat tietää lisää Maijalasta, lue häntä koskeva juttu City -lehdestä.