The Devil is the Details

The Devil is in the Details

 

Rakenteet kiinnostavat minua. Rakenteita on kaikkialla ympärillämme ja ne vaikuttavat valintoihimme ja elämänkatsomukseemme tiedostetusti ja tiedostamattamme. Rakenteet ylläpitävät yhteiskuntajärjestystä, perhemalleja, sosiaalisia normeja ja liikkumistamme. Ne ohjaavat meitä toimimaan tavalla, joka ei riko vaan pyrkii ylläpitämään vallitsevaa. Nämä rakenteet luovat turvaa, mutta niissä piilee myös vaara. Ja tämä vaara on taantumuksellisuus ja vastuunpakoilu, joka saa meidät sulkemaan silmämme omien näennäisesti harmittomien valintojemme vaikutuksilta itseemme ja ympäristöömme.

 

Teatterin yksi suurimmista tehtävistä on paljastaa erilaiset elämäämme, maailmaamme ja valintojamme säätelevät rakenteet, jotta voisimme arvioida, haluammeko olla luomassa vai ylläpitämässä niitä.

 

Syksyn ohjelmisto katsoo rakenteita monesta eri kulmasta. Uusi kotimainen kantaesitys haikeanhauska Outoa paloa eräässä kaupungissa tarkastelee kysymyksiä yksilön sosiaalisen elinpiirin vaikutuksesta hänen valintoihinsa, ja päättelee samalla Jukon Vapaus-trilogian keskiössään keskiluokka. Emigrantit puolestaan katsoo ihmisiä ääritilanteessa, kahta maastaan lähtenyttä, maan alla elävää yksilöä, jotka ovat tippuneet kaikkien turvarakenteiden ulkopuolelle. Al Dente – tarina avioliitosta, klassinen Dario Fon ja Franca Ramen komedia taas pureutuu yhteen yhteiskuntamme perinteisimpään rakenteelliseen yksikköön – miehen ja naisen väliseen avioliittoon.

 

Linda Wallgren

Taiteelinen johtaja