Kaupungin rennoin galleria

JukoArt

Teatteri Vanha Juko avasi keväällä 2019 lämpiönsä kuva- ja valokuvataiteilijoille näyttelytilaksi. JukoArt on vaihtuvien taiteilijoiden rento gallerialounge teatterin tiloissa. Konseptin ideana on rakentaa taiteidenvälisyyttä ja avata teatterin aulatiloja sekä hyötykäyttöön taiteilijoille että kaupunkilaisille helpostilähestyttäväksi taiteentäyteiseksi olohuoneeksi.

Näyttelyitä järjestetään vuosittain kaksi, toinen kevätkaudella ja toinen syyskaudella. JukoArt on avoinna teatterin lipunmyynnin aukioloaikojen mukaan ja sekä esitysten ja tapahtumien yhteydessä. Lipunmyynti on avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 15–17.

Näyttelyihin on vapaa pääsy.
Myös näyttelyavajaiset sekä taiteilijahaastattelut ovat kaikille avoimia tilaisuuksia.

Järjestämme näyttelyhakuja noin kerran vuodessa.
Parhaillaan haemme näyttelyä syksylle 2025. Hakuaikaa on nettisivuillamme olleiden kaatumisongelmien vuoksi jatkettu 31.12.2024 asti.
Katso hakuohje TÄSTÄ.

Kuva Jirko Viljasen näyttelystä (2024).

Jirko Viljanen

3.9.–19.12.2024

Näyttelyn avajaiset tiistaina 3.9. klo 17
Taiteilijatapaaminen perjantaina 6.9. klo 17
Lämpimästi tervetuloa!

Jirko Viljasen teokset ovat kuin sarjakuvan ruutuja, pieniä osia jostakin laajemmasta. Taidegrafiikkaa soveltavissa teoksissaan hän suosii monotypiaa, jolloin vedos on ainutkertainen, toisintamaton, aivan kuten kokemus teoksen sisällön takana. Teatteri Vanhassa Jukossa oleva kokonaisuus kertoo symbolismin keinoin niin surusta, kriisistä, luopumisesta, hyväksymisestä kuin toipumisestakin.

Jirko Viljanen (s. 1991) on lahtelaislähtöinen ja sittemmin Turkuun asettunut taidegraafikko, piirtäjä ja maalari, joka kuvittaa mieltään symbolismin ja surrealismin kautta. Hän valmistui kuvataitelijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta koronavuonna 2020.

Näyttelyissään Jirko Viljanen on muun muassa tarkastellut ihmisen taipumusta roskata luontoa ja linkittänyt sen Aurajoen historiaan. Hän on tutkinut saunaa ja sen henkisyyttä, käsitellyt ihmisen hedonisminnälkää sekä ylenpaattista tuhlailua. Viljanen on avautunut mielenterveyshäiriöistä teosten ja tekstin muodossa sekä koonnut kirjaa hautakivistä.

Jirko Viljasen teoksia on ollut esillä useassa ryhmänäyttelyssä, mm. Salon taidemuseossa, Jyväskylän taidemuseossa, Italiassa Firenzessä Il Bisonten galleriassa ja Ruotsissa Tukholmassa Grafiska Sällskapetissa. B-galleriassa ja Taidekeskus Mältinrannassa pidettyjen soolonäyttelyiden lisäksi Viljanen on pitänyt yhteisnäyttelyitä muun muassa yhdessä Elie Halosen ja Miska Variksen kanssa Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa sekä Melina Paakkosen kanssa Paja-Galleriassa.

Anna-Liisa Kankaanmäki 

21.1.–22.5.2025 

Näyttelyn avajaiset ti 21.1. klo 18 
Taiteilijahaastattelu to 27.3. klo 18 

Lämpimästi tervetuloa!

Näyttelystä:

“JukoArtin näyttely koostuu uusimmista teoksistani, jotka pääosin ovat saaneet inspiraation Kalevalasta. Maalaukset tutkivat, kommentoivat ja luovat uudelleen kansallisen identiteetin kuvauksia, ja toimivat keskusteluna esikuviensa ja niiden ajatusmallien kanssa. Kalevalaa on käytetty rakentamaan ja vahvistamaan suomalaista kansallista identiteettiä, ja sillä on ollut vaikutus niin suomen kieleen kuin käsitykseen myyttisestä suomalaisuudesta. Maalatessani Kalevalan aiheita samalla tutkin, puran ja teen uudelleentulkintoja kansallisesta kuvastosta. 

Olen halunnut nostaa Kalevalasta aiheikseni tunnetuimpien henkilöiden lisäksi myös naisia ja lapsia, jotka suureellisen eepoksen henkilöinä jäävät usein sivurooliin. Jotkut melko isoonkin rooliin nousevat naiset, jotka seikkailevat useissa eri runoissa, eivät saa Kalevalassa edes nimeä, vaan heitä kutsutaan vain neidoiksi, äideiksi, emänniksi tai akoiksi. Kalevalan aiheiden rinnalla kuvaan kansallisromanttisia aiheita myös yleisemmin. Muusikot-teossarja on tulkintani nykymuusikoista, jotka erityisesti korona-aikana olivat tekijöinä ahtaalla. Malleinani minulla oli joukko Lahden seudun muusikoita, jotka edustavat eri musiikkigenrejä.”

Taiteilijasta:

“Olen lahtelainen taiteilija Anna-Liisa Kankaanmäki (s. 1985). Valmistuin kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista vuonna 2009, ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2012. Olen osallistunut näyttelyihin Suomessa ja maailmalla ja pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa. Vuonna 2020 voitin Taidekeskus Salmelan Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun. Maalauksiani on mm. Tampereen taidemuseon ja Lahden taidemuseon kokoelmissa.

Maalaan öljyväreillä ja akryyleillä realismiin pyrkiviä, vahvasti figuratiivisia teoksia, joissa näkyy Kalevalasta ja kansallisromanttisesta maalaustaiteesta saatu inspiraatio. Maalauksissani näkyy myös barokin ja romantiikan aikakauden vaikutteita.”

Marjatta harjaa hiuksiaan, 2023, öljyväri haapapuulle, 118 x 56 cm

JukoArt – Menneet näyttelyt

Terho Aalto ja Reima Hirvonen 21.1.–18.5.2024
Jyri Pitkänen 12.9.–14.12.2023
Virpi Kanto ja Tapani Kokko 14.1.–7.5.2023
Ville-Veikko Viikilä  23.8.–15.12.2022
Nelli Penna 22.9.–16.12.2021
Markku Alhonen 10.2.–6.5.2021 ja jatkoaika 18.8.–17.9.2021
Sami Leutola – Teoksia 22.9.–17.12.2020
Saija Kivikangas 11.2.–8.5.2020
Mirella Salo 11.9.–18.12.2019
Antti Sepponen 9.1.–1.5.2019